Bij de stichting Motorbegeleidingsteam (het MBT) zijn zo’n 150 vrijwilligers regelmatig actief. Om het verantwoordelijke werk letterlijk in goede banen te leiden, zijn er naast het bestuur ook een aantal commissies actief. Zie voor de taakverdeling de pagina Bestuur en commissies.

De gemotiveerde vrijwilligers zijn het gezicht van het team. Zij zijn allemaal in het bezit van een geldige instructie verklaring, die jaarlijks wordt afgegeven door de Politie. Bij iedere inzet zijn zij perfect herkenbaar door de wettelijk goedgekeurde en zeer herkenbare kleding. Daardoor kan er geen misverstand ontstaan over het feit, dat zij een officieel erkend verkeersregelaar zijn.

Evenementen Coördinator

Voor elk evenement wordt binnen het MBT een Evenement Coördinator (EC) aangesteld. De EC vertegenwoordigt de stichting in de communicatie met de organisatoren van het evenement. Daarnaast heeft hij regelmatig contact met de politie en alle betrokken overheden. De EC is er ook verantwoordelijk voor, dat alle vrijwilligers bij het evenement op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn. De verkeersregelaars weten allemaal, door goede informatie vooraf, precies wat ze te doen staat.

Aspirant

Nadat een nieuwe vrijwilliger (aspirant) is ingeschreven, wordt hij of zij tijdens de eerste inzetten begeleid door een mentor. De aspirant moet een inzet bij minstens drie verschillende soorten evenementen doen. Na afloop van ieder evenement bespreken mentor en aspirant de inzet. Daarbij komen natuurlijk de goede punten aan de orde, maar ook de punten die verbetering verlangen, worden zeker besproken. In de kennismakingsperiode zal de mentor na iedere inzet van de aspirant een rapportje opmaken en dat sturen naar de Opleidings Commissie. De OC zal na een interne evaluatie het bestuur voordragen om de aspirant in te schrijven als vrijwilliger.

Ervaring

Om een goede indruk te krijgen van de verschillende werkzaamheden is het dus heel belangrijk om ervaring op te doen bij zo veel mogelijk en vooral verschillende evenementen.