Historie van het MBT

In de jaren ‘80 was er een groep motorrijders in de omgeving van Zoetermeer, die het leuk vond om het plezier van motorrijden te combineren met het begeleiden van een run. Een run was destijds een toertocht van –meestal zijspanrijders – die in het zijspan een mindervalide medemens meevoeren.

De eerste run was de Beatrixrun. Die groep is runs voor gehandicapten blijven begeleiden en daarnaast werden er ook steeds meer sportevenementen begeleid. In 1999 was de organisatie zo groot geworden, dat de ‘Stichting Motor Begeleidings Team’ (MBT) in Zoetermeer werd opgericht.

Het MBT begeleidde o.a. de Ooievaarsrun (run van vrachtauto’s) en is actief voor de Stichting ‘De Opkikker’ en andere mindervaliden sportevenementen. Een run die het MBT zelf al jaren organiseert, is de MBT Motorrun. Voor deze run, een zijspanrun voor mindervaliden, zet het MBT een route uit, regelt zij zijspanrijders en organiseert een dag vullend programma.

Sportevenementen die de stichting MBT in de regio begeleidt zijn o.a.

  • Omloop van de Glazen stad
  • De ronde van Zuid-Holland
  • De ronde van Noord-Holland
  • De Amsterdam Marathon
  • De Rotterdam Marathon

Op landelijk niveau begeleidde het MBT de Ride for the Roses. Al jaren worden de Nederlandse etappes van De Eneco toer begeleid. Een paar keer werd het MBT ingezet bij de etappes van de Giro d ‘Italia, die in Nederland verreden werden. Inmiddels begeleidt het MBT vele evenementen in heel Nederland. Vanaf april t/m oktober zijn de vrijwilligers van het MBT zeker ieder weekend (en soms ook door de week) op weg naar vele evenementen. Zelfs midden in de winter begeleiden de MBT-ers hardloopwedstrijden en andere bijzondere evenementen.

De formele doelstelling:
Het organiseren van activiteiten voor motorrijders om daarmee gelden te generen die, na aftrek van de kosten, worden aangewend ter ondersteuning van goede doelen, waarbij bij de ondersteuning van deze goede doelen vooral wordt gekeken naar doelen voor zieke en voor mindervalide personen en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.