Wat doe je als MBT’er?

Op de sub-pagina ‘Wat doet het MBT? ’ is te lezen wat voor soort evenementen het MBT allemaal begeleidt: ‘statische’ en ‘dynamische’ inzetten, de begeleiding van kleine, grote en heel grote evenementen en verschillende andere taken. In principe zijn alle (eenmaal opgeleide) motor-verkeersregelaars van het MBT inzetbaar bij al dat soort evenementen. Dat doen zij ieder op hun eigen (privé)motor.

Iedere inzet van het MBT staat onder leiding van een evenementcoördinator (EC) van het MBT, vaak geassisteerd door een assistent-evenementcoördinator (AEC). Soms, als de inzet daarom vraagt, werkt het MBT in ploegen, met ieder een ploegleider (PL). In alle gevallen zijn dat ervaren MBT’ers, die de lijnen kunnen uitzetten voor de overige MBT’ers. Bij veel inzetten wordt ook samengewerkt met de plaatselijke, regionale of, bij de grotere inzetten, landelijke politie.

Afhankelijk van wat de inzet vraagt, bestaat het feitelijke werk van de MBT’ers uit het stilstaand of meerijdend vrijhouden van kruisingen, het verkeersregelen op kruisingen, het waarschuwen voor obstakels in de route, het achterop de motor vervoeren van juryleden of journalisten en verschillende andere taken. Soms, zoals bij het begeleiden van een truck-run, is het onmisbaar dat we daarbij motorrijden. Andere keren, bijvoorbeeld bij de objectbeveiliging bij grote wielerwedstrijden, eveneens, om snel en vaak tussen verkeersdrukte of publiek door, bij het volgende te beveiligen punt te komen. En af en toe, zoals bij het langere tijd zorgen dat een kruising vrij van verkeer blijft, zou een inzet zonder motor kunnen, maar is het gewoon handig vanwege de drukte rondom het evenement om de betreffende locatie te kunnen bereiken en daar een parkeerplek te vinden.

Een van de MBT’ers omschreef in het verleden zijn inzet bij een truck-run als volgt: 
“Je rijdt voorop een lange colonne vrachtwagens, die luid en duidelijk laten horen dat ze eraan komen. Je stopt bij een kruispunt of zijstraat laat het overige verkeer wachten. Dan trekt er een glimmende optocht voorbij. De vrachtwagens glimmen van voor tot achter. De chauffeur zit te glimmen, want iedereen kijkt naar zijn truck en de gehandicapten glimmen, omdat ze mee mogen rijden en aan de luchthoorn mogen trekken.”

Ook MBT'er worden?

Regel hier je aanmelding!