MBT hele weekend bij Dam tot Damlopen

zondag 18 september 2022

Het hele weekend heeft het MBT geassisteerd bij het jaarlijkse Dam tot Dam-evenement: zaterdag bij de Damloop by night en zondag bij de bekende Dam tot Damloop.

Traditioneel vindt op de één na laatste zondag van september de Dam tot Damloop plaats: een door omnisportvereniging Le Champion georganiseerde jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd over 10 Engelse mijl (16,1 km) van het centrum van Amsterdam naar het centrum van Zaandam. Dit jaar vond de 36e editie plaats. 
De Dam tot Damloop bestaat naast de 10 mijl-loop inmiddels uit een Businessloop, een loop over 4 Engelse mijl (6,4 km) en een Mini Dam tot Damloop. Daarnaast zijn er in hetzelfde weekend inmiddels een Dam tot Dam wandeltocht, een Dam tot Dam by night en een Dam tot Dam FietsClassic. 
Aan de 10 mijl-loop namen dit jaar zo’n 40.000 hardlopers deel. Daarmee is de Dam tot Damloop de grootste 10 Engelse Mijl-wedstrijd ter wereld.

Op zaterdag begeleidde het MBT weer de Damloop by night in Zaandam. 
De Damloop by night is de ‘avond-versie’ van de bekende Dam tot Damloop, is 5 Engelse mijl (8 km) lang en loopt deels over het traditionele parcours van de 10 Engelse mijl. 
Aan de Damloop by night wordt deelgenomen door recreatie- en wedstrijdlopers en -loopsters, maar ook door wheelers en door business- en goededoelenteams. Alle deelnemers aan de recreatieloop dragen hetzelfde Damloop by night-runningshirt. Onderweg worden zij aangemoedigd door – naast het aanwezige publiek – de diverse deejays, bandjes en spectaculaire lichtshows. 
Aan de Damloop by night namen dit jaar zo’n 9.000 hardlopers deel. 
Ook dit jaar weer werden alle verschillende groepen lopers over het parcours voorafgegaan door een motor-verkeersregelaar van het MBT.

Op zondag begeleidde het MBT weer de ‘eigenlijke’ Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam.
Voor de wedstrijdlopers vrouwen en mannen en voor enkele recreatieve lopersgroepen voor de 10 mijl-loop uit reden motor-verkeersregelaars van het MBT als laatste controle of het parcours geheel verkeers- (en publieks-)vrij was. Helaas vond de hele Dam tot Damloop plaats onder uiterst natte omstandigheden. 
Bij de wedstrijdloopsters won de Keniaanse Magaret Kipkemboi in 50.43 minuten (foto: www.damloop.nl). Bij de wedstrijdlopers won de Keniaan Charles Langat in 45.14 minuten. Doordat de vrouwelijke wedstrijdlopers in de traditie van de Dam tot Damloop een paar minuten eerder starten dan de mannen (dit jaar 6.04 minuten: het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en de vrouwen) kwam Magaret Kipkemboi 35 seconden eerder over de finish dan Charles Langat. Hun beide eindtijden waren echter de beste wereldjaarprestaties van 2022 op de 10 Engelse mijl.

Een bijzondere taak voor het MBT tijdens de Dam tot Damloop was het begeleiden van 16 grote vrachtauto’s met oplegger vol met hardloperskleding door het drukke Amsterdamse verkeer van de startlocatie naar de finishlocatie in Zaandam. 
De deelnemers konden op de startlocatie hun genummerde tas met kleding voor vóór de start en/of ná de finish inleveren en die op de finishlocatie weer ophalen. En voor 40.000 tassen met hardloopkleding waren dus 16 grote vrachtauto’s met oplegger nodig.

     Ook motor-verkeersregelaar worden bij het MBT? Kijk dan op de pagina MBT’er worden?.
     Ook uw evenement laten begeleiden door het MBT? Kijk dan op de pagina
Uw evenement.

In beeld (5)

Naar nieuwsoverzicht