Strengere regels maken veel evenementen onmogelijk

maandag 28 november 2022

In maart van dit jaar berichtten we op deze website hoe het grote evenementen op de openbare weg steeds moeilijker werd gemaakt doordat de politie inmiddels 50 procent minder tijd wil besteden aan het begeleiden van dergelijke evenementen (zie het bericht ‘Gedurende 3 jaar geen oplossing, nu de problemen’ op deze website). Inmiddels doemen daarnaast ook nog nieuwe bedreigingen op voor grote evenementen op de openbare weg.

Die terugtrekkende beweging van de politie heeft al diverse evenementen de kop gekost. Zo moest in april van dit jaar de jaarlijkse Profronde van Noord-Holland op het laatste moment worden afgezegd, toen de politie aangaf toch niet voldoende motoragenten te kunnen leveren. Daarmee lijkt de oudste nog bestaande (sinds 1946!) Nederlandse wielerklassieker de genadeslag te zijn toegebracht.

Maar helaas is dat niet de enige huidige bedreiging voor grote evenementen op de openbare weg.

Vorige maand moest de Truckrun Harteheem in de Zaanstreek en IJmond op het allerlaatste moment worden afgezegd (zie het bericht op de website van NH Nieuws ). De Truckrun Harteheem is een al zo’n 20 jaar bestaande jaarlijkse rondrit waarbij verstandelijk beperkte mensen vanuit de Hartekamp Groep (een organisatie voor de opvang van mensen met een verstandelijke beperking) een leuke dag wordt bezorgd door in een optocht te mogen meerijden in vrachtauto’s. Door de afzegging op het allerlaatste moment lijkt dit goede-doelenevenement de nek te zijn omgedraaid. De organisatie kreeg na een maandenlange voorbereiding en wekenlang overleg van een van de betrokken gemeentes te horen dat er toch geen ontheffing werd verleend. Daardoor kon de organisatie (allen vrijwilligers) geen alternatieve route meer realiseren – en was ze eigenlijk ook helemaal moe gestreden.

De Truckrun Harteheem wordt niet begeleid door het MBT. Een vergelijkbaar goede-doelenevenement in dezelfde omgeving en ook startend vanuit een vestiging van de Hartekamp Groep wel.

Zo komen grote evenementen op de openbare weg, waaronder ook goede-doelenevenementen, door toedoen van diverse overheidsinstanties en hun regelgeving steeds verder in de knel.
En worden vele verstandelijk en/of lichamelijk beperkte mensen een leuke dag ontnomen – een uitstapje waar velen wekenlang naar uitkijken.
En wordt heel veel vrijwilligerswerk (allemaal voor het goede doel) gefrustreerd – en haken er mensen af.
En dat allemaal door onze zelf ontworpen, steeds strengere regelgeving.
Hebben we daar inmiddels niet meer last dan gemak van?

bestuur MBT 
28 november 2022 

Naar nieuwsoverzicht